Det bästa sättet att behandla fläckar på orientaliska och persiska mattor

Har du fått fläckar på din persiska matta?Orientaliska och persiska mattor är eleganta och dyra men utsätts också för olyckor som kommer att skada deras utseende. Orientaliska och persiska mattor är antingen gjorda av siden eller ull. Dessa naturliga fibrer är inte lika hårda som de syntetiska, så de lätt kan skadas om de inte hanteras med försiktighet. Fel rengöringsmetod kan skada din värdefulla matta för alltid, fibrer kan fragmenteras eller missfärgas.

Här är de grundläggande tipsen för att hantera fläckar på orientaliska och persiska mattor

Oavsett om det gäller smuts till fläckar från husdjur bör hantering av fläckar på orientaliska och persiska mattor hanteras med omsorg och uppmärksamhet.

1- Behandla fläckarna så snart som möjligt

Ju nyare fläcken är desto lättare är den att ta bort, är en tumregel. Att vänta för länge innan du behandlar en fläck hjälper den att sjunka ned i fibrernas djup.

2- Försök att suga ut området med ett vitt bomullstyg

Bomull är fantastisk på att absorbera och kommer att få upp det mesta av fukten. Att använda en vit trasa kommer att säkerställa att ingen färg överförs från din rengöringsduk och att ingenting kommer att färga din dyra matta ytterligare.

3- Börja alltid från fläckens utsida och rör dig mot insidan

Detta kommer att säkerställa att din fläck inte sprids och blir därför lättare att ta bort.

4- Använd alltid kallt vatten

Varmt vatten hjälper fläckarna att sätta i sig. Rengör alltså fläcken med kallt vatten innan du använder någon rengöringslösning. Men se till att du inte använder för mycket vatten. Absorbera fukten med en svamp och applicera sedan vatten på fläcken igen. Detta hjälper till att utspäda den.

5- Använd olika lösningar beroende på fläckens typ

För sura fläckar som fruktfläckar, använd en ammoniaklösning. Ammoniak kommer att neutralisera syran som finns i frukten. Använd vinäger för att neutralisera alkaliska fläckar som färgrengöringsmedel. Efter utspädning av fläcken och uppsugning av fukten, applicera lite vinäger för att neutralisera fläcken. Använd ett milt tvättmedel efteråt för att rengöra området. Se till att du sköljer det bra, absorbera sedan fukten och använd sedan en fläkt eller en kall hårtork för att torka mattan.

6- För matfläckar som mjölkersättning eller choklad

Se till att alla torra partiklar plockas upp. Applicera därefter ett tvättmedel för kemtvätt och sug upp det tills fläcken är ren. Låt det torka.

7- Att använda vit vinäger är bra för att behandla tuffa matfläckar som kaffe och cola

Dutta på fukten och applicera sedan vit vinäger. Kom ihåg att skölja det väldigt bra så att det inte skadar mattan. Låt mattan sedan torka.

8- Rött vin är svårt att ta bort men kan spädas med vitt vin

Skölj fläcken med vatten och sug sedan upp den.

Det rekommenderas att du inte använder ett starkt enzymtvättmedel för att behandla fläckar på orientaliska och persiska mattor eftersom det kan ta sig igenom fibrerna på din matta. Överväg alltid att anlita ett bra städföretag i Spånga om du har en riktigt tuff fläck. En sådan tjänst tar bort fläcken och behåller skicket på dina värdefulla mattor.