Det bästa sättet att behandla fläckar på orientaliska och persiska mattor

hur får man bort fläckar från en persisk matta?

Har du fått fläckar på din persiska matta?Orientaliska och persiska mattor är eleganta och dyra men utsätts också för olyckor som kommer att skada deras utseende. Orientaliska och persiska mattor är antingen gjorda av siden eller ull. Dessa naturliga fibrer är inte lika hårda som de syntetiska, så de lätt kan skadas om de inte hanteras med försiktighet. Fel rengöringsmetod kan skada din värdefulla matta för alltid, fibrer kan fragmenteras eller missfärgas.

Här är de grundläggande tipsen för att hantera fläckar på orientaliska och persiska mattor

Oavsett om det gäller smuts till fläckar från husdjur bör hantering av fläckar på orientaliska och persiska mattor hanteras med omsorg och uppmärksamhet.

1- Behandla fläckarna så snart som möjligt

Ju nyare fläcken är desto lättare är den att ta bort, är en tumregel. Att vänta för länge innan du behandlar en fläck hjälper den att sjunka ned i fibrernas djup.

2- Försök att suga ut området med ett vitt bomullstyg

Bomull är fantastisk på att absorbera och kommer att få upp det mesta av fukten. Att använda en vit trasa kommer att säkerställa att ingen färg överförs från din rengöringsduk och att ingenting kommer att färga din dyra matta ytterligare.

3- Börja alltid från fläckens utsida och rör dig mot insidan

Detta kommer att säkerställa att din fläck inte sprids och blir därför lättare att ta bort.

4- Använd alltid kallt vatten

Varmt vatten hjälper fläckarna att sätta i sig. Rengör alltså fläcken med kallt vatten innan du använder någon rengöringslösning. Men se till att du inte använder för mycket vatten. Absorbera fukten med en svamp och applicera sedan vatten på fläcken igen. Detta hjälper till att utspäda den.

5- Använd olika lösningar beroende på fläckens typ

För sura fläckar som fruktfläckar, använd en ammoniaklösning. Ammoniak kommer att neutralisera syran som finns i frukten. Använd vinäger för att neutralisera alkaliska fläckar som färgrengöringsmedel. Efter utspädning av fläcken och uppsugning av fukten, applicera lite vinäger för att neutralisera fläcken. Använd ett milt tvättmedel efteråt för att rengöra området. Se till att du sköljer det bra, absorbera sedan fukten och använd sedan en fläkt eller en kall hårtork för att torka mattan.

6- För matfläckar som mjölkersättning eller choklad

Se till att alla torra partiklar plockas upp. Applicera därefter ett tvättmedel för kemtvätt och sug upp det tills fläcken är ren. Låt det torka.

7- Att använda vit vinäger är bra för att behandla tuffa matfläckar som kaffe och cola

Dutta på fukten och applicera sedan vit vinäger. Kom ihåg att skölja det väldigt bra så att det inte skadar mattan. Låt mattan sedan torka.

8- Rött vin är svårt att ta bort men kan spädas med vitt vin

Skölj fläcken med vatten och sug sedan upp den.

Det rekommenderas att du inte använder ett starkt enzymtvättmedel för att behandla fläckar på orientaliska och persiska mattor eftersom det kan ta sig igenom fibrerna på din matta. Överväg alltid att anlita ett bra städföretag i Spånga om du har en riktigt tuff fläck. En sådan tjänst tar bort fläcken och behåller skicket på dina värdefulla mattor.

Gör-det-själv jämfört med att anlita en professionell städfirma

städfirma i spånga med duktiga städare

Din hälsa och livsstil påverkas till stor del av hur rent ditt hem är eftersom baciller, skadedjur och andra skadliga bakterier multipliceras i orena miljöer. Trots att många vet om detta så är det många hemägare som har svårt att ta sig tiden att städa sina hem och inte bara skjuta på att få det gjort.
Hemägare finner ofta att städningen tar mycket tid, är jobbig och lockar inte särskilt mycket, men huset kommer inte bli städat av sig självt. Många anlitar en städfirma för att göra arbetet åt dem, men ofta står det mellan att göra arbetet själv eller att anlita ett rekommenderat städföretag i Spånga, och många gånger så visar det sig faktiskt att det är dyrare att göra arbetet själv än att låta en städfirma ta hand om det.

Frågor att ställa till dig själv innan du anlitar en städfirma

Vissa människor känner att de kan göra ett bättre jobb än ett proffs. Det kan vara sant när det gäller grundläggande städning och underhållstädning av hemmet, så som damning, avtorkning av ytor och dammsugning av golven. Men vissa städjobb bör överlåtas enbart till professionella städare. Följande är frågor som hemägare bör ställa sig när de är osäkra på om de själva skall utföra jobbet eller om de skall anlita ett städföretag i Stockholm.

Har du färdigheterna och kunskaperna som behövs att städa själv?

Professionella städtjänster har välutbildad städpersonal med stor erfarenhet som kommer ha betydligt bättre kunskaper inom städning än du. Dessutom så använder vissa städtjänster icke-skadliga och helt naturliga rengöringsmedel och produkter, samt att de är utbildade i de bästa sätten för att rengöra utan att skapa en skadlig miljö i ditt hem. De är också utbildade för att rengöra så att det förebygger mot att bakterier kan växa fram på olika ställen.

Har du tiden som krävs för att städa ordentligt?

Hur mycket tid som krävs för att städa hela ditt hem beror så klart på hur stort det är och hur många rum som finns i hemmet. Det är även viktigt att tänka på om du har några husdjur i hemmet eftersom det gör det betydligt svårare att rengöra och få bort fläckar från mattor. När du väl kommit fram till allt som behöver göras och skall sätta igång så kommer du ofta bli avbruten av din familj eller andra saker som hindrar dig från att blir färdig.

Har du tid att hemstäda själv?

Många gånger känner hemägare att det är mycket enklare att anlita en professionell städfirma om städningen kräver mycket tid för att genomföras. För de som sätter sin tid i relation till pengar så kan man be om att få in offerter från flera olika städbolag och välja det som passar en bäst. Vissa städföretag erbjuder kampanjer för de som anlitar dem för första gången och andra erbjuder rabatter för återkommande kunder.

Har du rätt rengöringsmedel och städutrustning?

Städtjänster tar med sig sina egna rengöringsmedel och utrustning vilket hjälper till att reducera kostnaden eftersom du slipper köpa in material. Dessutom har professionella tjänster ofta specialiserad utrustning så som ångrengörare som gör att arbetet blir mycket mer effektivt och går mycket fortare.

Har du familjemedlemmar som kräver specialrengöring?

Det är rekommenderat för hemägare och familjer som lider av allergier eller astma att anlita professionella städföretag som städar deras hem så att det är så rent som möjligt. Du bör också se till så att ditt hem är välorganiserat, oavsett vem som städar det.